14 Aralık 2006

Kabak Turşusu - Ye #17 Kabakgiller


17. yemek etkinliginin konusu kabak, tarifim de kabagin tursusu. Kabak tursusuna Melbourne'a yerlestigimden beri bircok kez rastlamis olmama ragmen hic ilgimi cekmemisti. Taa ki birgun bir arkadasimin masasinda tadina bakana kadar. Ardindan, internette kabak tariflerini arastirmanin yani sira, arkadasimdaki kabak tursusunu pazarlayan sarkuteri sirketine e-posta gonderip tarifi bile istedim (tarif tabii ki gonderilmedi). Sonunda en cok begendigim elimdeki kitaplardan birindeki (The Cook's Companion) tarif oldu. Baska bir tarifteki kirmizi biberi de ekleyince, ortaya nefis bir tursu cikti. Tarifte iki ay icinde tuketin diyordu. Bir kavanozu hediye verdikten sonra kalan bes kavanozun sonuncusunda oldugumuzu soylersem, tursunun pek lezzetli olmus oldugunu anlayin. Tursuda bizim Turk tursularindan farkli olarak seker var. Aslinda cogu tursuda seker var Avusturalya'da. Tursuda seker olayindan hoslanmasam da, seker tadi bu tursuya oldukca uydu. Tursu kitir kitir geliyor agiza. Tursudaki sarilik zerdecal nedeniyle.

Tursu tarifinin Ingilizcesi bread and butter zucchini pickles yani, ekmek ve tereyagi icin kabak tursusu. Ekmek ve tereyagi olayi aslinda salatalik tursusuna uydurulan ad ki, ekmege tereyagi surdukten sonra tursuyla tamamladiktan sonra, afiyetle yiyebileceginiz anlamina geliyor. Biz diger yemeklerin yaninda garnitur olarak yedik. 10 gun sonra annem geliyor diye yakinda tekrar yapacagim.

1 kilo kucuk kabak, dilimlenmis, kabuklar soyulmamis
3 sogan, incecik dilimlenmis
2-3 adet kirmizi tatli biber, dogranmis
1/2 bardak tuz
3 bardak beyaz sarap sirkesi, veya beyaz sirke
1.5 bardak seker (1 bardak da olur)
1 yemek kasigi sari hardal tohumu
1 yemek kasigi kuru hardal tozu (dry mustard)
2 yemek kasigi toz zerdecal (turmeric)


1. Once dilimlenmis sogan, kabak ve biberleri plastik bir kapta karistirin, ve soguk icme suyu bosaltin. Bu sekilde 1-2 saat bekletin ve suyu suzun.

2. Suzulmus sebzeleri tekrar kaba koyun. Diger malzemeyi tencerede birlestirin, ve dusuk ateste seker eriyene kadar karistirin. Seker eriyince karisimi kaynama noktasina getirin. Ocagi sondurun.

3. Kaynamis karisimi, diger kaptaki sebzelerin uzerine bosaltin. Sogumaya birakin.

4. Tursulari sterilize edilmis kavanozlara doldurun. Iki ay icerisinde tuketin.

Not. Daha once vermis oldugum kabakli tarifler -
Firinda balkabagi
Zeytinyagli, biberli kabak yemegi
Korili Balkabagi corbasi - 1
Korili Balkabagi corbasi - 2

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Merhaba Bu etkinlikler gerçekten çok iyi oluyor yeni lezzetlerle buluşuyoruz tarifiniz çok güzel elinize emeğinize sağlık ilk kez kabak turşusu görüyorum tadınıda çok merak ettim gerçekten tarif için teşekkürler sevgiler.

Yelda Özyurt dedi ki...

ben bu etkinligin konusunu cok sevdim, daha kabakli ne lezzetler ogrenecegiz kimbilir, sen bu kadar ovmeseydin, dusunemezdim bile kabak tursusunu:))

gengoz dedi ki...

Cok guzel gozukuyor tarifiniz. Bugun kesin deneyecegim. Bir sorum vsr;yaptiktan sonra ne kadar suruyor tursunun olmasi acaba? Bir de saklamak icin disarda mu tutuyorsunuz yoksa dolapta mi?

Cok teskkurler tarif icin!

Adsız dedi ki...

Kavanoza konulduktan sonra buzdolabinda saklanacak. Iki ay kullanma suresi var. Afiyet olsun! Gercekten cok guzel bir tarif. Kofte pilav yanina guzel gider...