10 Nisan 2007

Peynirli Poğaça


Bu pogaca tarifini bir arkadasim vermisti yillar once (Bereketli Olsun adli bir kitaptan diyerek). Tarif anneminkine cok benziyor, bir cok kez kullandim. Yapmasi, tutturmasi gayet kolay. Ici peynirli olsa da tarifte, patatesli, patates-kiymali, sosisli, zeytinli her cesit ic konarak da denenebilir. Hamuru kulak memesi yumusakliginda hazirlamak, ve ardindan en az bir saat dinlendirmek gerekiyor - hamur iki katina cikana kadar.

1 bardak sut
1 tatli kasigi bira mayasi veya 2 tatli kasigi kuru maya
1 tatli kasigi toz seker
1/2 bardak sivi yag
1/2 bardak tereyagi, eritilmis
1 tatli kasigi tuz
yeterince un (uc bardak kadar)
1 yumurta sarisi
Susam ve/veya corekotu

200 gr beyaz peynir
1 yumurta aki
1/4 tatli kasigi toz kirmizi biber
maydanoz ve/veya dereotu

Sutun icinde seker ve bira mayasi eritilir. Erimis yag ve tuz konup karistirilir. Aldigi kadar un ile orta yumusaklikta bir hamur yapilir.

Hamur uzeri ortulu olarak bir saat kadar, yaklasik iki katina cikana kadar mayalandirilir.

Ic icin, ezilmis peynir, yumurta aki, kirmizi biber ve taze otlar karistirilir.

Hamur yumurta buyuklugunde parcalara ayrilir. Avuc icinde acilir, ve peynirli
karisimdan konur. Biraz peynir gorunecek sekilde birlestirilir.

Yaglanmis tepsiye dizilir, ve uzerine yumurta sarisi surulur. Susam ve/veya dereotu serpilir. Orta hararetli (180 derece) firinda yaklasik 20 dakika pisirilir.

Kurumamasi icin kapakli bir kapta saklanir.

1 yorum:

EKMEKÇİKIZ dedi ki...

Eskiden, annem, fırından hazır ekmek hamuru alıp, onunla poğaça yapardı. Sizinkinin tadına benzerdi, diye tahmin ediyorum. Sizin tarifinizi ilk fırsatta çocuklara yapacağım.