12 Ekim 2006

Kuzey Hindistan Usulü Mercimek Yemeği (Dhal)


Dhal, körilerin yaninda servis edilen bir Hint yemegi. Tarif, Stephanie Alexander'in The Cook's Companion, ve denedigim diger tariflerin ve restoranlarda yediklerim arasinda en guzeli. Pilav yerine, et veya sebze yemeklerinin yanina servis edebilirsiniz. Bugun hava ilkbahar mevsiminin ortasinda 36 derece! ve ruzgarli oldugu icin, yanina kori yerine Turk usulu eksili patlican yemegi yaptim.

1 3/4 bardak kirmizi mercimek, yikanmis ve suzulmus
1 litre su
2 dis sarimsak, incecik dogranmis
2 dilim taze zencefil, incecik dogranmis *
1 caykasigi taze dogranmis maydanoz (varsa taze coriander)
1 yemek kasigi zerdecal * (asagidaki notu okuyun)
1/4 caykasigi toz aci kirmizi biber
1 1/2 caykasigi tuz
1 1/2 yemekkasigi limon suyu
1/2 bardak sivi yag
1 cay kasigi kimyon (varsa kimyon tohumlari, cumin seeds)
1 sogan, ince halkalara dogranmis
limon dilimleri

1. Mercimek ve suyu bir tencereye koyun, kaynatin. Uzerine cikan kopugu siyirip atin. Mercimege sarimsak, zencefil, maydanoz, zerdecal ve aci biberi katin. Tencerenin kapagini hafif aralik birakarak, dusuk ateste bir saate yakin pisirin. Ara sira karistirin. Mercimekler neredeyse pure haline gelince, tuz ve limon suyunu ekleyin. Sonucta ortaya kati bir corba gorunumunde yemek cikacak.

2. Kucuk bir tavada, yagin yarisini isitin ve kimyon tohumlarini katin, rengi donenen kadar karistirin. Tohumlari mercimege katin. Tavayi kagit havluyla silin. Kalan yag ve sogani tavaya koyun. Sogan kizil kahve renk alana kadar pisirin. Kagit havlu uzerine gecirin, yagini cekene kadar.

3. Mercimek yemegini tabaklara bolun. Uzerine sogani koyun, ve limon dilimleriyle sunun. (Ben sogani yemege karistiriyorum).

* Not. Zerdeçal, baharatcilarda bulunmasi gerekir. Diger isimleri Hint safranı, safrankökü, zerdeçöp.

Taze zencefil bulamazsaniz, ayni tadi vermeyecek olsa da yerine bir tatli kasigi toz zencefil kullanin.

1 su bardagi su = 250 ml - olculeri buna gore ayarlayin.

Hiç yorum yok: