15 Ekim 2006

Raventli (Işgınlı) Top Kek (Rhubarb muffins)


Ravent (ışgın, ışkın), Rusya'nin yerel sebzelerinden biri. Avusturalya ve Avrupa mutfaginda, meyve niyetine tatlilarda kullaniliyor. Pistikten sonra tadi bir nevi ahududuya benziyor. Bitkinin yapraklari zehirli olup, sadece sapi kullaniliyor.

Raventi kesmeden once, ve hazirladiktan sonra fotografladim. Turkiye'de pazarlarda olabilir diye umuyorum. Aramak, sormak gerekli. Hazirlamak icin, yapraklar kesiliyor. Sapin koke en yakin kismi kesiliyor. Bunlar cope atiliyor. Kalan kisim dilimleniyor.


Top kek tarifine gelince, bu agizda dagilan cinsten nefis bir kek. Icinde tereyagi yerine siviyag oldugu icin de hafif. Yapmasi da cok kolay. Tarif, Alexander'in The Cook's Companion kitabindan.

220 gr un
1 paket (15 gr) kabartma tozu (self-raising flour varsa, k. tozunu iptal edin, ve SR kullanin)
1/2 bardak ince toz seker (80 gr)
150 gr incecik dilimlenmis ravent
1 tatli kasigi tarcin
3/4 bardak sut
1 yumurta
3/4 bardak sivi yag

Firini 180 dereceye ayarlayin. Topkek kalibinizi iyice yaglayin. Bir kapta, un, seker ve kabartma tozunu karistirin. Icine ravent ve tarcini ekleyin, karistirin.

Ayri bir kapta sut, yumurta ve yagi, hafifce cirpin.

Kuru malzemeler ortasina cukur acin, ve sivi malzemeleri bosaltin. Kasikla karistirin.

Hamur karisimini, topkek kalibina, kalip kisminin 3/4 u dolacak sekilde kasikla bosaltin. Firinda 20-25 dakika (renk degistirene kadar) pisirin.

Pistikten sonra, kaliplardan cikarip, tel uzerinde sogutun. Sicak sicak yiyin.

Zeynep, kendi top keklerinin uzerini boyle susledi.

Hiç yorum yok: