22 Şubat 2007

ERİK KOMPOSTOSU (Poached Plums)


Bu her yaz yaptigim bir tarif. Normalde yeni yil civarinda yapip, Italyanlarin Pandoro denilen bir noel kekleri var, ondan satin alir bu kompostoyu da uzerine dokerek servis ederim. Bu sene yeni yil civarinda tatile cikinca, ardindan da bahcedeki nektarlarin ardi arkasi kesilmeyince yapamadim. Sonunda bu hafta erik mevsimi sona ermeden erik satin aldim. Erikler guzel cikti ki komposto da guzel oldu. Dondurma, sade kek veya musli uzerine dokulerek yenilebilir ya da tek basina...

Tarif S Alexander'in The Cook's Companion kitabindan.
1.5 bardak su
1 bardak beyaz /kirmizi veya porto sarabi
3/4 bardak seker
1/2 cubuk vanilya, veya 1/2 cubuk tarcin, veya bir kac adet kakule cekirdegi (cardamom pods)
12-15 adet kirmizi erik, cekirdegi cikarilmis ve ikiye dogranmis

Erik disindaki tum malzemeleri alti kalin celik tencerede ara sira karistirarak hafifce kaynama noktasina getirin. Seker erimis olacak. Bes dakika pisirin. Erik parcalarini suruba bosaltin ve kaynama noktasina gelince, ocagin altini kisin. Amac meyvenin kaynamadan pismesi. 10 dakika daha pisirip, ocagin altini kapatin. Komposto tencerede sogutulacak. Soguduktan sonra agzi kapali bir kapta, buzdolabinda saklayin ve bir hafta icinde tuketin.

Hiç yorum yok: