20 Aralık 2006

Kuru Meyveli, Bademli Ekmek



Bu elde yapilan bir ekmek cesiti. Tarifin asli Sydney'in unlu seflerinden Bill Granger'a ait. Tarifte kuru elma ve kuru visne var. Kuru visne ekmegin sekerli tadina hafif bir eksilik verdiginden cok yakistiysa da farkli kuru meyvelerle de denenebilir. Tarifteki diger malzeme badem. Ben bademin yani sira kabuksuz kabak cekirdegi de ekledim. Dolayisiyla farkli cekirdekler de kullanilabilir, mesela findik. Ikinci gunden sonra dilimleri tost makinesinde isittik. Firindan cikmis hali de tost hali de gayet lezzetliydi. Unun bir kismini kepekli de kullanabilirsiniz.

Bir bardak su = 250 ml (Avust olcegi)

50 g (13/4 oz/1/2 bardak) kuru yassi yulaf
300 ml (101/2 fl oz) sut
240 g (9 oz/2 bardak) un (bir kismi kepekli de olur)
1 paket kabartma tozu
125 g (41/2 oz) kuru visne
50 g (13/4 oz) kuru elma, ufak ufak dogranmis
75 g (23/4 oz/1/3 bardak) esmer seker
1 tatli kasigi (teasp) toz tarcin
3 yemek kasigi bal
1 yumurta, catalla hafifce cirpilmis
3 yemek kasigi badem iri parcalara bolunmus
2 yemek kasigi ekstra badem, kirilmis (veya incecik kesilmis hazir varsa)

Yulafi bir kaba koyun, uzerine sutu bosaltin ve 30 dakika bekletin.

Firini 180°C (350°F/Gas 4) ye ayarlayin.

1. Bir kiloluk ekmek tepsisini hafifce yaglayin, ve yagli kagitla kaplayin.

2. Un ve kabartma tozunu bir kaba eleyin. Icine sut ve yulaf karisimi, kuru meyve, seker, tarcin, bal, yumurta ve 3 kasik bademi ekleyin. Bir tahta kasikla guzelce karistirin.

3. Karisimi tepsiye kasikla bosaltin. Uzerini duzeltin, ve kalan 2 kasik bademi uzerine serpin. Firinda 45 dakika uzeri kahvelesmeye baslayana, ve ici pismis olana kadar pisirin (kurdanla kontrol edin).

4. Firindan cikarinca, tepside biraz sogumasini bekleyin. Daha sonra izgara tel uzerine cevirin, ve tamamen sogumasini bekleyin.

Hiç yorum yok: