22 Aralık 2006

PATATES SALATASI


Annem patates salatasini her firsatta yapar, ve herkes de bayilarak yer. Asagidaki tarif Ayla Algar'in The complete book of Turkish cooking kitabindan (eski basim bir kitap, Ingilizce'de basilmis en iyi Turk yemek kitaplarindan). Patatesleri haslayip, soyup, dogramak yerine, onceden dograyip, mikrodalga firinda, agzi kapali mikrodalgaya uygun bir kapta birkac kasik su ile birlikte 5-6 dakika pisirirseniz, daha pratik oluyor. Tarifte yok, ama annemin yontemiyle son asamada sumak serpiyorum (bu sefer zahter serptim, sumak bitmis oldugu icin).

1/2 kilo patates
1 orta boy kirmizi sogan
1/2 demet maydanoz veya dereotu, dogranmis
1/2 bardak zeytinyagi
1/4 bardak sirke (varsa kirmizi sarap sirkesi)
2 yemek kasigi limon suyu
1 cay kasigi kuru hardal tozu (yoksa hazir hardal)
tuz, ve kara biber
1 duzine siyah zeytin

(1 tatli kasigi sumak veya zahter)

1. Sogani uzunlamasina ikiye bolup, incecik dilimleyin.
2. Patatesleri haslayin, ve ufak ufak dograyin. (Tarifte incecik dilimleyin diyor, annem kup kup kesiyor).
3. Yag, sirke, limon suyu, hardal tozu, tuz ve biberi bir kavanozda karistirin. Salata kabinda, sogan, patates, ve zeytinleri bir araya getirip, sosu bosaltin. Tuz ve karabiber oranini ayarlayin. Sumak serpin.

Hiç yorum yok: