18 Kasım 2006

Fırında Balkabağı (roasted pumpkin)


Annem balkabagini tatliya kullanirdi. Avusturalya'da balkabaginin farkli bircok sekline zamanla alistiysam da (bkz. corbasi), bizim balkabagi tatlisindan sonra, firinda balkabagi en sevdigim sekli. Gayet pratik, kullanim sekli de cesitli.

Bu sefer, kabagin yanina iki de tatli biber dograyip ekledim, kabak ve biber birbirlerine cok yakistilar.

Firin 220 dereceye ayarlanir. Balkabagi kucuk kuplere kesilir. Kuru biberiye (rosemary) - yoksa kuru nane de olur - ve zeytinyagiyla karistirildiktan sonra firin kabina yerlestirilir, firina surulur. Yaklasik yarim saat sonra pismis sekilde firindan cikartilir, afiyetle yenir. Mesela:

1. Firinda balkabagi sebze olarak, et yemeginin yanina eslik eder.

2. Pizza hamurunun uzerine domates sosu suruldukten sonra, kabaklar serpilir. Uzerine az miktarda pizza peyniri dokulur. Nefis bir pizza elde edilir.

3. Ekmek dilimi uzerine surulur. Peynir dilimiyle ortulur. Izgara firinda 5 dk peynirler akana, ekmek de hafifce kizarmaya baslayana kadar isitilir (bkz. fotograf).

4. Ezilip, bebek mamasi yapilir. Mikrodalgada ya da ocak ustunde pisirilen mamadan daha lezzetli oldugundan bebekler daha cok sever.

5. Corba yaparken, pismemis kabak yerine, firinlanmis kabak konulursa, corbanin tadi da dolayisiyla olumlu sekilde degisir, ayrica corbanin pisme zamani kisalir.

1 yorum:

hayat dedi ki...

Elinize sağlık tarifiniz değişik denemek lazım görüşmek üzere sevgiler.