15 Kasım 2006

Bademli Taze Fasulye Çorbası


Bu corba tarifine, Chocolate & Zucchini blogunda rastladim. Guzel olabilir diye tahmin edip, Kasim ortasinda (yaz ayina iki hafta kalmisken), Melbourne’da sicakligin birdenbire 13'e dusup dolu yagdigi bir gune, corbayi yapmaya karar verdim. Hava durumu da, corba da ilginc oldu. Birkac yaprak taze feslegen cok iyi gitti.

3 yemek kasigi zeytinyagi
1 orta boy sogan, dogranmis
1 dis sarimsak, ezilmis
3 havuc, dilimlenmis
500 gr taze fasulye (300 dondurulmus fasulye + 200 gr bezelye kullandim)
tuz, karabiber
1 litre su
100 gr badem, toz haline getirilmis *

Tabani kalin corba tenceresinde yagi isitin. Icine sogan, sarimsak ve havucu katin, ve orta isida ara sira karistirarak, soganlar renk degistirene kadar pisirin. Bu sirada, fasulyeleri ayiklayip, temizleyin. Tencereye tuz ve karabiber ile birlikte ekleyin. Ara sira karistirarak 5 dakika pisirin.

Suyu ekleyin, hafif kaynamaya baslayinca, tencere kapagini biraz aralik birakarak, yaklasik 30 dakika tum sebzeler yumusayana kadar pisirin.

Corba piserken, yagsiz bir tavada, yag eklemeden, toz bademi orta isida 2 dakika kadar kavurun. Rengi donunce ocagi kapatip, bademi bir baska kaba gecirin.

Sebzeler yumusayinca, toz bademi tencereye bosaltin, ve karistirin. Ocaktan alin, ve corbayi biraz sogutun. Corba blenderi ile, corba pure haline gelene kadar karistirin. Tadini control edin, gerekirse tuz-biber ekleyin.

Not: Toz badem bulamazsaniz, 100 gr kabugu cikarilmis bademi, mutfak robotuna atin. Kisa araliklarla, arada birkac saniye bekleyerek, bademi ufaltin. Dikkat edin, surekli calistirirsaniz, badem yagini verir, ve badem ezmesi elde edersiniz. Amac, birbirinden ayri toz badem elde etmek.

Hiç yorum yok: