20 Kasım 2006

Pizza Hamurları, ve Soğanlı Pizza


Dun hava oldukca sicak oldugundan (32 derece ki bes gun once 13 derece idi), ben isbasvurusuyla ugrastigimdan, ve Alan da bahceyi yaz mevsimine hazirladigindan, aksam yemegine vakit kalmadi, kolay olsun - pizza ismarlayalim dedik. Elimizde, hazirda pizzaci telefonu bulunmadigindan, gazeteler icinden cikan Pizza Hut ilanini kullandik. Pisman olduk, boyle mi lezzetsiz pizza olur! O yuzden, iki uc hafta once evde yapmis oldugumuz pizzadan bahsedecegim.

Fotograftaki pizzanin hamuru ekmek makinesinde yapiliyorsa da alti sene once ekmek makinesini almadan once, hamuru elimizde yogurmaktaydik. Ikisinin de tarifini veriyorum. Her iki tariften ikiser pizza cikiyor, ince hamurlu. Ev pizzasi gibisi yok.

Ekmek Makinesinde Pizza Hamuru

200 ml su
1 yemek kasigi zeytinyagi
1 tatli kasigi tuz
375 gr un
1 3/4 tatli kasigi

1. Malzemeyi sirasiyla makine tenceresine koyup, makineyi hamur ayarinda calistirin. Bir sure sonra, firini 200 dereceye ayarlayin.

2. Hamurun suresi tamamlaninca, tencereden alin. Hamuru, hafif unlanmis mutfak tezgahi uzerinde, kalin taban icin 25 cm capinda acin. Ince taban icin ikiye bolup, 20 cm. ser iki taban elde edin.

3. Hamuru, hafif yaglanmis tepsiye koyun. Uzerine pizza malzemesini yerlestirin (ornegin soganli pizza malzemesi; veya fotograftaki gibi ananasli sosisli pizza). 200 derecelik firinda 12-15 dk civarinda, taban pisene ve pizza malzemesi iyice isinana kadar pisirin.

Elde Acilan Pizza Hamuru Icin
7.5 gram (1/4 oz) kuru maya
1 tatli kasigi seker
3/4 bardak (170 ml) ilik su
2 bardak un
1 tutam tuz

Suya, maya ve sekeri katin. Unu bir kaba eleyip, tuzu karistirin. Unun ortasina cukur acin, maya karisimini dokun. Sertce bir hamur ortaya cikacak. Unlu tezgah uzerinde, yumusayana kadar yogurun. Hamuru ikiye bolun. Iki tepsi pizza icin yuvarlak sekilde acin.

Soganli Pizza Icin: Bir kuru sogani, tavada zeytinyagiyla birlikte, rengi iyice donup, kahverengine donusmeye baslayana dek, kavurun. Pizza hamuruna, rendelenmis domates veya az miktarda domates salcasi surun. Uzerine pizza peyniri dokun. Sogani serpin. Arzu ederseniz, ananas ve/veya zeytin ekleyin.

Hiç yorum yok: