27 Kasım 2006

Yoğurtlu Pancar Salatası


Bu salata tarifi Claudia Roden'in Arabesque: A Taste of Morocco, Turkey and Lebanon adli kitabindan. Kitabin ucte biri Turk yemeklerine ayrilmis. Turk mutfagi ve tarihini anlatan gayet guzel bir bolum de var. Ote yandan yemek isimleri hatali Turkce ile cevrilmis. Bu salatayi, firinda pancar yemeginden arta kalan pancarlarin bir kismi ile yapmistim, diger kismini da pancar mezesi olarak kullanmistim. Cok lezzetli olunca, daha sonra konserve pancar ile de denedim.

Sarimsak kullanmasaniz olur denmisse de tarifte, sarimsaga karsi degilseniz, mutlaka kullanin derim. Servis etmeden 2 saat kadar once yaparsaniz, tatlar yerine oturur. Ben asagida verecegim tarifteki miktarin ucte biri kadarini kullandim.

1 kilo pancar
2 dis sarimsak, dovulmus (arzuya gore)
500 gr yogurt
2 yemek kasigi limon suyu
6 yemek kasigi saf sizma zeytinyagi
tuz
bir avuc dogranmis taze nane veya maydanoz

Pancarin Pisirilmesi
Pancarlari hazirlamak icin ya daha once tarifini vermis oldugum gibi firinlayin, ya da asagidaki gibi haslayin.

Haslamak icin, yaprak ve uclarini pancarin 2 santim uzerinden kesin. Tuzlu bol miktarda suyu kaynattiktan sonra, pancarlari icerisine atin. Pancarlar yumusayana kadar pisirin. Ufak boylar yaklasik 30 dakika, buyuk boylar yaklasik 1.5 saatte pisiyor. Pisip pismedigini anlamak icin bir pancari bicakla hafifce yarin, pismisse kolayca yarilacaktir.

Pancarlar ele alinabilecek kadar soguyunca, elinize mutfak eldiveni gecirdikten sonra, kabugunu soyun.

Salata
Eldivenleri giyerek, pancarlari 1 cm kalinliginda daire veya yarim ay seklinde dograyin.

Sarimsagi yogurda karistirin, ve servis tabagina yogurdu bir guzel yayin. Uzerine pancar dilimlerini dizin. Bir kapta limon suyu, zeytinyagi, biraz tuz, taze nane/maydanozu karistirdiktan sonra, kasikla pancar dilimleri uzerine bosaltin.

Not. Yogurda 1.5 yemek kasigi tahin yedirirseniz, ayni salatanin Lubnan usulunu elde etmis olursunuz.

2 yorum:

kuzine dedi ki...

Merhaba;
Kırmızı pancardan turşusundan başka neler yapılabilir? araştırması yaparken bloğunuzu buldum, çok yardımcı oldunuz teşekkürler.

Fast food kültürüne inat tabakta lezzetler... dedi ki...

Merhaba bence hem çok güzel görünüyor hem de farklı bir tarif ellerine sağlık.
Hoşça kal.