03 Kasım 2006

FIRINLANMIŞ PANCAR (slow-roasted beetroot)


Firinlanmis pancar tarifini Stephanie Alexander'in A Shared Table adli kitabinda gorunce, bir kilo pancar aldim. Bu ikinci taze pancar alisim, ilkinden birkac sene once corba yapmistim. Tarifte kucuk pancar diyormus, ben irileri secmisim, dolayisiyla pisirme suresi uzadi. Siz denerseniz kucukleri secmeye bakin.

Tarifi vermeden once Avusturalya ve pancar olayina geleyim. Pancar, Avusturalya'da cok yaygin bir sebze. Bircok ulkede sicak yenirken, biz tursusunu severken, Avusturalya'da dilimlenmis sekilde tuketiliyor. Sandvic barlarinda dilimlenmis pancar mutlaka bulunur. Hamburgerin icine dilim pancar ve tavada pisirilmis yumurta konur. McDonalds bile kendini buna uydurdu, bizim ayran misali. Yani hamburgerde pancar yoksa Avusturalya'lilar bu da hamburger mi der. Pancar genelde konserve olarak satilir. Tursuya benzer, ama tursu gibi sirkeli olmayan bir sekilde onunuze gelir. Bizim de mutfak dolabinda konserve pancar hep bulunur, sadece pratik oldugu icin. Ugrasmasi zor bir sebze, elleri gayet guzel boyadigi icin eldiven giymekte fayda var.

Turplarin bir kismini filipin usulu tavuk yemegiyle birlikte yedik.**

kisi basina 3-4 adet ufak boy pancar
kisi basina bir ceviz buyuklugunde tereyagi (veya bir kasik zeytinyagi)
karabiber
tuz
yesil sogan (arzu edilirse)

Firini 180 dereceye ayarlayin. Turplari iyice yikayin. Ama sakin turp ve kök arasini kesmeyin, yoksa kirmizi suyu akar. Turplari kapakli bir firin kabina yerlestirin. Tuz ve karabiberle karistirin. Tereyagi parcalarini aralara yerlestirin. Kapagi kapatip, kabi firinlayin. Turplarin buyuklugune gore 30-45 dakika icinde turplar hazir olacaktir (benimkiler buyuk boy olunca bir saatte hazir oldular).

Elinize mutfak eldiveni gecirin (varsa birkez kullanilan plastik eldivenler daha iyi). Turplari teker teker kaptan alip, kabugunu soyun (ince zar gibi bir kabuk). Soyulmus turplari kaba geri koyup, kaptaki erimis tereyagi sosu ile karistirin. Ben pismis mi diye bir turbu erken kestigim icin, sos kipkirmizi oldu... Servis etmek icin, isterseniz uzerine yesil sogan serpin.

** Not. Geriye kalan turplarin iki adetiyle pancar mezesi yaptim. Bu sefer meze, konserve pancarla yapilandan tat ve renk acisindan daha farkli oldu. Firinlanmis pancarda sanki gizli bir toprak tadi var. Alan konserve pancarli mezeyi tercih etti. Ben de rengi itibariyle bu halini.

Hiç yorum yok: