06 Aralık 2006

Çilek Kremalı Beze


Beze, yumurta aki ve sekerden yapilan, puf noktalarina uyulursa yapmasi en kolay biskuvi cesitlerinden. Cocukken annem oldukca sık beze yapardi ki firinin basina gidip gelip sabirsizlikla pismelerini beklerdim. Pastanelerde beze torbayla satiliyorsa da evde yapilan her zaman daha taze oluyor. Icinde kullanilan yumurtanin kalitesini ayarlama olanagini da veriyor ev bezesi.
Cilek kremali beze, sonrasinda iki bezenin cilek kremasi ile yapistirilmasiyla elde ediliyor. Ben aslinda bu tarifi kullanarak sadece beze yapiyorum, ama Zeynep'in israriyla kremali denedik bu sefer.
Bu arada ekleyeyim ki bezenin buyuk pasta genisliginde yapilip, krema ve meyve ile servis edilen bir sekli var ki pavlova deniyor. Pavlovanin Avusturalya'ya mi Yeni Zellanda'ya mi ait oldugu tartisma konusu. Ben Avusturalya'da oldugum icin, Avusturalya'ya ait diyeyim. Pavlova icin kullanilan yumurta aki, seker orani daha farkli. Asagidaki tarif, minik bezecikler icin.
Tariften once, birkac puf noktasi. Beze yapilacak yumurtayi yaklasik yarim saat once buzdolabindan cikarirsaniz, oda sicakligina ulasmis olur ki o zaman beze kivamina daha kolay ulasir. Beze yaptiginiz mutfak malzemeleri tamamen kuru olmali. Yagmurlu veya nemli gunlerde bezeler, havadaki rutubetten etkilenip, kabarmayacaktir. Baska bir gune birakmakta fayda var dolayisiyla.

Tarif Australian Women's Weekly Biscuits and Slices kitabindan. Krema icin iki farkli tarif veriyorum.
2 yumurta aki
2/3 bardak (150 gr) ince toz seker
1 tatli kasigi limon suyu (veya sirke) (1 teaspoon)
1 tatli kasigi pudra sekeri (1 teaspoon)
Krema icin
2 adet cilek
60 gr tereyagi
1 bardak pudra sekeri
Krema icin farkli bir tarif
2 adet cilek
1/4 bardak (60 ml) krem santi (thickened cream)
1 yemek kasigi pudra sekeri
1. Firini 120 dereceye ayarlayin. Biskuvi tepsilerini yagli kagitla kaplayin.
2. Yumurta aklarini elektrikli mikserle kucuk bir kapta, kucuk yumusak tepecikler belirene kadar cirpin. Yavas yavas seker ve limon suyunu ekleyin. Her eklemede seker eriyene kadar cirpin. Bezenin kivamina gelip gelmedigini anlamak icin, bir kasik beze alin. Kasigi yan tutunca akmamasi gerekir.
3. Karisimi, krema torbasina yerlestirin, duz susleme agzini kullanarak, tepsiye 1.5 cm eninde yuvarlak sekiller halinde dizin. Her beze arasinda en az 2 cm birakin. Ya da tatli kasigi kullanin. Bir kasik bezeyi, tepsiye ikinci bir kasik yardimiyla gecirin.
4. Firinda yaklasik 45 dakika, bezeler sertlesene kadar pisirin. Firini kapatin. Bezeleri cikarmadan, firinda sogutun.
5. Krema icin, cilegi ezin. Kullandiginiz tarife gore, diger malzemeleri ekleyin. Mikserle cirpin. Ikinci tarifte, kremanin sertlesmesi gerekecek (ilk tarifteki seker ve yag oranindan dolayi, daha sert bir krema). Bezeler soguyunca, iki beze arasina krema surerek, yapistirin. Bezeleri kapali bir kavanozda saklayin.

Not. Bezeleri hazirladiktan sonra, icine son anda incecik kiyilmis badem (slivered almonds), havanda dovulmus fistik, findik veya ceviz karistirip, nefis bezeler elde edebilirsiniz. Ya da cocuklar icin, bezeleri firina vermeden once bonibonla (M & M/ smarties) ile susleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok: