29 Eylül 2006

Zeytinyağlı Ekşili Pırasa


Bu tarif Leman Cilizoglu’nun Turk Yemekleri kitabindan (icinde yok yok). Bunu da daha once anneme gonderdigim icin arsivlerimde yazili. Genelde zeytinyagli pirasa, icine pirinc atilarak yapilir ya bu yemek iste farkli. Icinde sogan var yerine, ve acaip nefis. Annem, kizkardesim, ve kuzenim Nazan denedi. Onlar da katiliyorlar. Boyle bir tarif varmis da nasil karsilasmamisiz dedik. Fotografini bir dahaki yapisimda cekip ekleyecegim. Simdilik tarif...

**********************

1 kilo pirasa
1 caybardagi zeytinyagi
1 tatli kasigi seker
2 adet sogan
1 adet limon
1 corba kasigi domates salcasi
Tuz, maydanoz

Pirasalari ayiklayin, yikayin ve 7-8 cm uzunlukta dograyin, tekrar bunlari ortadan ikiye bolup, kibrit copu genisliginde dograyin.

Tencereye yagi, salata sogani gibi halkalara dogranmis sogani koy ve hafifce oldurun.

Sonra pirasalari koyun ve biraz da bununla kavurun.

Sonra 1 bardak suyu, ezilmis domates salcasini, tuz, seker ve limon suyunu koyun, ve orta hararetli isida yumusayincaya kadar pisirin.

Atesten alin, sogukken servise bosaltin. Uzerine maydanoz serpip, servis yapin.

Ek: Son anda maydanozla beraber sumak da katinca hos bir tad veriyor.

Hiç yorum yok: