27 Eylül 2006

Zencefilli Bisküvi (Gingerbread People)


Zeynep'le beraber haftasonu zencefilli biskuvi yaptik. Bu biskuviler normalde zencefilli adam diye geciyor, ve tek kalipla kesiliyor. Biz degisik kaliplar kullandik, ve de zencefilli kiz da yaptik. Bir de denizkizi ama o fotoğrafta görülmüyor. Tarif Australian Women's Weekly The Big Book of Beautiful Biscuits kitabından alınma - basligi gingerbread people.

*******************
ONEMLI 1 bardak = 250 ml su (Avusturalya mutfak olcusune gore – buna gore bardak ayarlarsaniz, olculer tutar)

1 cay kasigi da yaklasik bir tatli kasigina denk dusecek.

Hamur icin

125 gr tereyagi
½ bardak esmer seker (olcege koyarken bastirin, bosluk kalmasin)
1 yumurta sarisi
2 ½ bardak un
1 caykasigi karbonat
3 caykasigi zencefil tozu
2 ½ yemekkasigi bal (veya golden syrup) *
Iki parca yagli kagit

Seker kremasi icin

1 ½ bardak pudra sekeri
1 yumurta aki
4 damla limon suyu
Gida boyasi

1. Firini 190 dereceye ayarlayin. Tereyagi ve sekeri mikserle hafif bir krema haline donusene dek cirpin (derin bir kapta, yoksa etrafa ucusurlar). Daha sonra yumurta sarisini da ekleyin ve tekrar cirpin. Yavas yavas icine kuru malzemeleri ve bali sirasiyla ekleyin, kasikla iyice karistirin. Elinizle hafifce yogurun. Yumusacik bir hamur olacak. Hamuru alti parcaya bolun. Her parcayi iki yagli kagit arasinda olmak uzere oklavayla 3 mm incelikte acin.

2. Parcalari sirasiyla iki yagli kagit arasinda oklavayla 3 mm incelikte acin. Ustteki kagiti yavasca siyirin. Biskuvi kaliplariyla kesin. Hamur yumusacik oldugundan dikkat ederek, kalibin etrafindaki parcalari bicakla cikartin. Kalibi kaldirin.

3. Yagli kagidi, hafif yaglanmis (ya da yagli kagit dosenmis) tepsinin uzerine cevirip, yagli kagidi siyirarak, biskuviyi tepsiye transfer edin (zor gibi gelebilir, ama oldukca kolay). Ikinci basamagi tekrarlayin, tepsileri doldurana dek (biskuviler aralikli yerlestirilecek). Orta isidaki firinda 8 ila 10 dakika tutun. Tepside sogutun. Biskuviler tamamen soguyunca, seker kremasini kucuk plastic torbaya koyun. Bir ucunu ufacik kesin. Torbayi sikarak, biskuvileri susleyin.

Biz iki tepsi kullandik, ve iki asamada pisirdik – toplam uc tepsi cikti. Suslemek icin de seker kremasini hazir tuplerde satin aldik.

Seker kremasi: Pudra sekerini elekten gecirin. Kucuk bir kapta yumurta akini tahta bir kasikla hafifce cirpin. Yumurtaya pudra sekerini birer kasik olmak uzere, yavas yavas katin ve her katmadan sonra, kasikla iyice karistirin. Pudra sekeri krema sekline donusunce, limon suyunu ve gida boyasini karistirin. Farkli renkler elde etmek icin, birkac torbaya koymak uzere, kremayi birkac bolume ayirin ve farkli renkler katin. (Marketinizde tupler icinde hazir seker kremasi satiliyorsa, tercih edin derim – ready icing).

* Golden syrup Avusturalya, Ingiltere, Irlanda ve Kanada’da bulunuyormus. Yerine bal rahatlikla kullanilabilirmis.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Sevgili Evrim,
Mutfagin hayirli olsun. sanırım Tolga'nin en cok bayilacagi tarif bu olacak. benim bir turlu tutturamadigim kurabiye tarifleri yerine seninkini merakla bekliyorum.