28 Eylül 2006

Hint Usulü İrmik Tatlısı (Indian Semolina Pudding)


Bu tatlı bizim irmik tatlisina benziyor. Hindistan'da adi rava kesari imis. Ama tadi degisik icindeki kakule denilen baharat nedeniyle. Haftasonu Alan'in Queensland'deki ablasi yemege geldigi icin yaptim. Yapmasi cok kolay. Tek puf noktasi bademleri firinda hafif kavururken yanmamalari icin tetikte olmak. Tarif Australian Women's Weekly Indian Style Cookery adli bir kitaptan.

*************

1 bardak (200 gr) toz seker
1 ½ bardak (375 ml) su
½ bardak (125 ml) sut
1 caykasigi toz kakule (cardamom)
4 yemekkasigi siviyag
1 bardak (160 gr) irmik (semolina)
2 yemekkasigi kuru uzum (evde yoktu, kuru kayisi kullandim bu sefer)
2 yemek kasigi parcalanmis badem
24 adet kadar kabugu soyulmus beyaz badem

1. Izgara firinda (ya da ocakta tavayi hafif yaglayarak) bademleri kavurun. Yanmamalarina dikkat edin. 20 x 30 cm lik dikdortgen bir tepsiyi hafif yaglayin.

2. Tencereye sirasiyla seker, su, sut ve kakuleyi ekleyin. Sicak isida seker eriyene kadar karistirin, kaynamadan once ocaktan alin.

3. Bir baska tencerede yagi isitin, icine irmigi atip, 1 dakika ya da irmik hafifce renk degistirene kadar karistirin.

4. Sutlu karisimi irmige karistirin. Katilasana kadar (tencere kenarlarina yapismaz, ortada toplanir hale gelene kadar) karistirin. Icine parcalanmis badem ve uzumleri atip, bir daha karistirin.

5. Karisimi daha once hazirladiginiz tepsiye yayin dumduz bir sekilde. Daha sonra bicakla caprazlamasina dilimlere ayirmak uzere, tatlinin uzerine cizik atin. Her dilim uzerine bir adet badem koyun. Uzerini ortup, buzdolabinda sogutun. Ya da sogutmadan, aninda sicak olarak servis edin.

Hiç yorum yok: