21 Ocak 2007

İtalyan Ekmeği (Focaccia)


Focaccia bir cesit Italyan ekmegi. Mayali bir hamur, bir nevi kalin pizza hamuruna benziyor, ve genelde sandvic olarak kullanilmakta. Uzerine zeytinyagi, otlar surulerek pisiriliyor, bazen de zeytin. Aslinda kalinca pizza hamuru severseniz, pizza hamuru niyetine de kullanilabilir focaccia. Melbourne'da focaccia cok yaygin. Cafe'lerde focaccia ve Turk pidesi en cok rastlanan sandvic ekmekleri.
Bu tarif, ekmek makinemin kitapcigiyla gelen bir tarif. Makinenin hamur ayarinda yapiliyor, hamur kabardiktan sonra tepsiye yayilip, yarim saat daha dinlendiriliyor. Sonra firina veriliyor. Yaklasik 15 dakika sonra nefis bir ekmek firindan cikiyor.
250 ml su
2 yemek kasigi zeytinyagi
1 tatli kasigi tuz (Avs teaspoon)
2 tatli kasigi seker (Avs teaspoon)
450 gr un
2 tatli kasigi kuru maya**
1. Malzemeleri ekmek makinesine sirasiyla ekleyin, ve makineyi HAMUR/dough ayarinda calistirin.
2. Hamur hazir olunca, cikarin. Kalin focaccia icin, hafifce yaglanmis 19x29 cm ebadinda tepsiye hamuru elinizle bastirarak yayin. Ince hamur icin, hafifce yaglanmis bir tepsiye, hamur 2 cm inceliginde olacak sekilde elinizle bastirarak acin.
3. Hamurun uzerine hafifce yaglanmis strec filmi ortun. Ilik bir ortamda yaklasik 30 dakika veya hamur iki katina cikana kadar bekletin.
4. Strec filmi cikarin. Hamurun uzerini zeytinyagi ile fircalayin, ve kaya tuzu ve zeytin (veya arzu ettiginiz diger malzemeler) serpin.
5. Daha onceden 200 derecede isitilmis firinda 25-30 dakika kadar, veya uzeri altin rengini alana kadar pisirin. Firindan cikarinca, kesmeden once, biraz dinlendirin.
** Kuru mayanin iki cesiti var, biri aktif kuru maya diye geciyor ve daha guclu. Ona gore maya miktari ile oynamaniz gerekebilir.

Hiç yorum yok: