24 Kasım 2006

Mısır Usulü Baharatlı Fındık Karışımı (Dukkah)


Dukkah, aslen Misir’a ait olup, Avusturalya’da ozellikle Melbourne’da cok yaygin olan bir findik, tohum karisimi. Melbourne’da kafelerde, restoranlarda aperitif olarak meze niyetine servis edildigi gibi, bazen yumurta yanina baharat olarak da sunulmakta. Bu durum, Avusturalya’ya gelen Misirlilari bir nevi dumura ugratmakta. Bu karisimin cesitli tarifleri var. Icinde Avusturalya’ya ait ot ve baharatlarin kullanildigi dukkah cesidine bile rastladim. Kullandigim geleneksel tarzda yapilan bu tarif, elimdeki birkac yemek tarifinde hemen hemen aynen bu sekilde geciyor. Karisim unufak bir karisim degil, irili ufakli taneleri olmasi gayet dogal. Dolayisiyla mutfak robotunda malzemeleri ufalarken, dikkat edin. Bu tariften yaklasik 350 gramlik dukkah cikiyor.

175 gr susam
75 gr kisnis tohumu (coriander seeds)
50 gr kimyon tohumu (cumin seeds)
50 gr findik, kavrulmamis
1 tatli kasigi tuz
½ tatli kasigi toz karabiber

1. Firini 180 dereceye getirin. Isininca, once susamlari genis kuru bir tepsiye yayin, ve firinda birkac dakika susamlarin renkleri hafif pembelesene kadar kavurun. Susamlari mutfak robotuna bosaltin, calistirin. Susamlar oldukca ufalacak, fakat susam yagini salmadan makine durdurulup, susamlar buyuk bir kaba bosaltilacak.

2. Kisnis tohumunu koyun, birkac dakika kavurun, kokusu yayilmaya baslayinca firindan cikarin. Mutfak robotuna bosaltin, ve kisnisler ufalana kadar calistirin, susamlarin uzerine bosaltin.

3. Kimyon tohumunu firin tepsisine yayip, birkac dakika firinlayin. Tekrar kimyon tohumlarini da mutfak robotunda ufaltin. Susam karisimina ekleyin.

4. En son olarak findiklari tepsiye dizip, 6-7 dakika firinda kavurun. Findiklar iyice renk degistirince, temiz bir mutfak havlusu icinde ovalayin. Boylece findiklarin kabuklari ayrilacak. Kabuksuz findiklari mutfak robotuna atip, unufak olmadan, kirinti haline getirin (eger Turkiye’de oturuyorsaniz, cerezciden kavrulmus kabuksuz findik alarak, findik kavurma islemini atlayabilirsiniz).

5. Findiklari susam karisimina ekleyin. Tuz ve karabiberi de ekleyip, guzelce karistirin. Karisim soguyunca, kavanozlayin.

Oneriler
1. Meze olarak sunmak icin, bir tabaga sizma zeytinyagi koyun, dukkah ve pide/ekmek ile servis edin. Pide dilimi once zeytinyagina sonra dukkaya batirilarak yenir.
2. Bir tabaga dukkah serpin ve kati yumurtayi icinde yuvarlayin; veya tavada yumurta uzerine dukkah serpin.
3. Salatalarda, yemeklerde kullanin. Izgara balik yapmadan once dukkah ile tatlandirin.
4. Ekmek dilimine incecik zeytinyagi surun. Uzerine dukkah serpistirin, ve peynir dilimiyle kapladiktan sonra izgara firinda birkac dakika peynir eriyene, ekmek hafifce kizarmaya baslayana kadar tutun.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

bu karışım bana biraz zahteri hatırlattı ama bambaşka bir tadı var belli ki sağol paylaştığın için, denemeli bunu.

Adsız dedi ki...
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.