09 Ekim 2006

Portakallı Havuç Salatası


Bu havuc salatasi, Fas mutfagina ait bir tarif. Bizim limonlu zeytinyagli havuc salatamiza bir nevi benziyor olsa da icine konulan portakal cicegi suyu itibariyle denemeye deger. Portakal cicegi suyu (orange blossom water), Avusturalya'ya Lubnan'dan ithal ediliyor. Dolayisiyla, Turkiye'de Misir carsisi civarlarinda baharatcilarda bulunabilecegini tahmin ediyorum. (Bulan olursa, lutfen yerini bildiren bir not biraksin.) Bulamazsaniz, tavsiyem yerine bir yemek kasigi gul suyu eklemeniz. Evde bitmis oldugu zaman, oyle yapiyorum - farkli ve cok hos bir tat veriyor.

Tarif, Momo's Cookbook adli bir Kuzey Afrika mutfagi kitabindan. Kitabin yazari Mazouz, Londra bazli. Kitabinda Fas, Cezayir ve Tunus mutfaklarini sunuyor. Mazouz'a gore Fas'in guneyine gidildikce Arap, kuzeyine dogru da Ispanyol mutfagi etkin. Kitaptaki cogu tarif emek istiyor, ama verilen emege de degiyor. Havuc salatasi, kitaptaki en kolay tariflerden diye ekleyeyim tabii ki... Tarif soyle:

Yarim kilo havuc
2 portakal
3 ayri portakalin suyu
1 limon suyu
3 yemek kasigi portakal cicegi suyu
3 tatli kasigi toz seker (varsa esmer)
bir tutam tuz
1 cay kasigi toz beyazbiber (yoksa karabiber)
1 tatli kasigi tarcin

Havuclari soyun ve servis tabagina rendeleyin.

Iki portakali dikkatle soyun, ve cekirdeklerini cikarin. Portakali kup halinde kesin, ve havuca ekleyin.

Portakal suyu, limon suyu, portakal cicegi suyu, seker, tuz ve biberi bir kapta karistirin, ve havuc-portakal karisimi uzerine dokun.

Kabi strecfilmle ortun ve buzdolabina kaldirin. Sogukken uzerine tarcin serpin ve servis edin.

Not. Bu salatayi tatli kuzu guveci ile servis ettigimden, tatlar karismasin diye tarcin kullanmadim, ve sekeri bir yemek kasigi kullandim. En son uzerine tadi naneye benzeyen, okaliptos agaclarindan elde edilen bir ot serptim.

Hiç yorum yok: