26 Ekim 2006

Kandil Simiti


Kandil simiti ve pogacaya hicbir zaman hayir diyemem. Melbourne'da en ozledigim seyler de bunlar, ve dolayisiyla pastaneler. Firin cok olsa da bir Turk pastanesi yok, ne zaman acilacak diye beklemekteyim. Gelelim sadede. Iki ay once mahlep buldum, dolabimda duruyordu. Sibel'in Kahvesi'nde kandil simitini gorunce, kullanmanin zamani geldi dedim. Leman Cilizoglu'ndaki tarifi de ortaya cikardim. Iki tarif oldukca benzer diye karar kilip, yine de ikisini birlestirmeden duramadim, ortaya bu kandil simiti cikti. Cok nefis oldular. Evdeki herkes Ebru da dahil olmak uzere afiyetle yedi.

Iki tarifte de un miktari icin aldigi kadar diyordu. Unu katarken tartiyi cikardim. Yaklasik 470 gr un aldi karisim. Yarim kilo unu hazirlayin o nedenle...

110 gr tereyağı (iki tarifte de 125 gr idi)
1 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı süt
1 adet yumurta (akı hamuruna, sarisi uzerine)
1 tatli kas. tozseker
1 tatlı kas. mahlep
1 tatlı kas. tuz
1 paket kabartma tozu (baking powder)
Aldığı kadar un (benimki 470 gr aldi) **

Cörekotu ve/veya susam

Firini 180 dereceye ayarlayin.

1. Tereyagini erit. Erimis yaglari, sutu, sekeri bir kapta karistirin. Catalla hafifce cirpilmis yumurta akini ekleyin.

2. Icine mahlep, kabartma tozu ve elenmis unu ekleyin. Kasikla karistirin. Sonra elinizle kulak memesi yumusakliginda bir hamur haline getirin. Cabucak bir araya geliyor malzemeler.

3. Hamuru 5-10 dakika dinlendirin.

4. Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar alip, simit haline getirin. Yaglanmis veya yagli kagit konulmus tepsiye dizin. Uzerlerine yumurta sarisi surun. Bir kismina corekotu/susam serpin. Bir kismini bos birakin.

5. Orta dereceye gelmis firinda rengi hafif pembe olana kadar pisirin. Yaklasik 20-25 dakika.

** Eger kabartma tozlu un satiliyorsa (self-raising flour), yarisini SR yarisini normal un + 1 tatli kasigi kabartma tozu olarak da kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok: