31 Ekim 2006

Çikolatalı Cevizli Islak Kek (Brownie)


Bugun vergi basvurusunun son gunu oldugundan, son birkac gun fatura, belge aramakla gecti! Dolayisiyla yeni tarif eklemek aklimdan gecmedi. Bu keki vergi derdi dusmeden once yapmistik neyse ki. Zeynep, gecen haftaici bir aksam, yemekten sonra oyun yerine kek yapmayi secti, sonuc bu kek oldu. Icinde ceviz oldugu icin, ben cok begendim. Zeynep ise cevizsiz olsun bir dahaki sefere dedi. Halbuki tarifteki ceviz miktarini yariya dusurmustuk! Bir dahaki sefere de oyle olacak artik.

Yapmasi oldukca kolay bir kek. Uzerine kek kremasi veya vanilyali puding surulurse, dogumgunu keki olarak da guzel olur bence. Asil tarifte dondurma ve cikolata sosu var. Kek dilimleri arasinda dondurma koyulup, ust dilime de sos dokuluyor. Biz o asamayi atladiysak da tarifin aslini veriyorum.

Bu arada ekleyeyim, bu cok kabarmayan bir kek, ve ici islagimsi. Hamuru bir araya getirirken, kasikla karistirmak yeterli. Tarif, Zeynep'in Australian Women's Weekly Young Chef (küçük şef) kitabindan (tarifin ingilizce adi brownie ice-cream stacks with hot fudge sauce).

Avusturalya olcusune gore 250 ml = 1 bardak su

Yarim kilo sade/vanilyali dondurma

Kek icin
80 gr tereyagi
150 gr bitter cikolata, iri parcalara bolunmus
3/4 bardak (165 gr) esmer seker, bastirarak sıkı sıkı doldurun
2 yumurta, hafifce cirpin
1/2 bardak (75 gr) beyaz un
1/4 bardak (60 gr) yogurt (asil tarifte sour cream, eksi krema)
1/2 bardak (55 gr) ceviz, iri parcalara bolunmus

Sicak cikolata sosu
50 gr bitter cikolata, iri parcalara bolunmus
1/2 bardak (125 ml) sıvı krema
2 yemek kasigi esmer seker
1/2 tatli kasigi toz kahve

1. Yaklasik 8 x 26 cm ebadinda 2 adet kek kalibini alt ve yan yuzeylerini yagli kagitla kaplayin (biri dondurma, digeri kek icin). Ocagi 180 dereceye ayarlayin. Bir gece onceden: Dondurmayi 10 dakika buzluk disinda tutun, hafif yumusasin. Sonra kek tenceresine bastirarak yayin. Uzerine folyo gecirip, buzluga koyun.

2. Kucuk bir tencerede tereyagi ve cikolatayi, dusuk isida, karisim yumusayana kadar karistirin. Karisimi orta boy bir kaba gecirin, sekeri karistirin ve sogumasini bekleyin.

3. Yumurtayi, cikolata karisimina ekleyin. Karistirin. Daha sonra sirasiyla un, yogurt ve cevizi ekleyin. Kasikla bir araya gelene kadar karistirin, cirpmayin.

4. Karisimi kek kalibina dokun. Firinda yaklasik 40 dakika pisirin. Firindan cikinca, kek kalibinda sogutun, ve sogumadan kesmeyin (sabrederek). Tel izgara uzerine cevirin. Kagidi siyirin (biz bu asamada yemeye basladik, devamini takip etmeden). En kenar kisimlarini kesip atin. Ortaya cikan keki 12 dilime bolun.

5. Diger taraftan, sicak sosu hazirlayin. Malzemeleri kucuk bir tencerede karistirin, orta ateste karisim yumusayana kadar karistirin. Kaynayinca, ocagi kisin, tencerenin agzi acik olarak 2 dakika hafif hafif kaynatin. Atesten alin.

6. Dondurmayi buzluktan cikarin. Sekiz dilime kesin. Servis icin, her tabaga uc dilim kek, iki dilim dondurma dusuyor. Sirasiyla kek, dondurma, kek, dondurma, kek seklinde dizin (bence uc kat yeterli). Uzerine sicak cikolata sosunu dokup, afiyetle yiyin (1050 kalori imis bu soslu bes katli kek diye de not duseyim, her babayigidin harci degil dolayisiyla). Tarif 4 kisi icin (uc katli yaparsaniz, 6 kisiye yeter).

Hiç yorum yok: