Peynirli Pide, Kıymalı Pide
Genelde Turk restoranlarindan pide aldigimiz icin, mayali hamurdan pide isine girismemistim bugune kadar. Halbuki annem cok yapar. Gecen gun bir yemek kitabinda gorunce denemeye karar verdim, cok guzel oldu. Arasira yapmaya devam edecegim bu sonuca gore. Tarif Lezzet dergisinin eskiden vermis oldugu Yore Yemekleri Ansiklopedisi'nin Karadeniz kismindan.
Hamurdan dort adet orta boy pide cikti. Yarisini kiymali, yarisini peynirli yaptim. Kiymali olani yerken limon sıkip maydanoz ekleyince, lahmacunu animsatti.
3 bardak un
1 yemek kasigi seker
2 cay kasigi tuz
1/2 yemek kasigi yas maya (veya 2 tatli kasigi kuru maya)
1.25 bardak su
1 yumurta, uzerine surmek icin
Ic malzemesi
250 gr kıyma
1 sogan
2 yemek kasigi sivi yag
1 tatli kasigi salca
100 gr sivribiber
tuz, karabiber
400 gr rendelenmis kasar peyniri
sucuk, isterseniz
1. Un, tuz, seker, maya, su bir kapta yogrulur. Uzeri kapatilir. Bir saat dinlendirilir.
2. Kiymali ic icin, sogan yagda kavrulur. Kiyma kavrulur. Salca ve sivribiber eklenir, kavrulmaya devam edilir. Tuz ve karabiber eklenir.
3. Firin 200 dereceye ayarlanir. Hamur mayalanip, kabardiktan sonra dort parcaya bolunur. Her parca un yardimiyla yuvarlak bir sekilde acilir. Hamir el yardimiyla iki kenardan yana dogru cekilir, ve elips seklinde uzatilir.
4. Kasarli ic icin, hamurun ortasina bir fircayla cirpilmis yumurta surulur, daha sonra kasar peyniri yayilir. Sucuk eklenir. Kiymali ic icin, kiyma harci hamurun ortasina yayilir.
5. Hamurun kenarlari birer santim ice kivrilir, uc kisimda iki uc birlestirilir.
Bir firca yardimiyla cirpilmis yumurta uste surulur. Yaglanmis tepsiye dizilir. Kizgin firinda 20 dk kadar pisirilir.
6. Pide kizarmaya baslayinca pismis demektir. Firindan cikartilir, tereyagiyla veya zeytinyagiyla yaglanarak, sicak servis yapilir.
6 yorum:
İnanın, sizin mutfağınızı izlemeye bayılıyorum. Her zaman, yapmayı arzu edeceğim tarifleriniz oluyor. Bu da öyle.
Oyuna katılmayışınızı anlıyorum, cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Arada sırada sizin için klasik müzik eklerim.
Sevgiler.
merhaba ben de melbourndeyim bir senedir geldim. Ben de blog sorfu yaparken size rastladim . Sizinle yazismayi cok isterim eger uygunsaniz. Esim yabanci, ve turk yemeklerine benim sayemde asina oldu. Bir sorum olacak . Pide yapmayi cok seviyorum ve esim de yemesini. Sadece yaptigim pideler sanki kemik gibi oluyor. Hani pidecideki gibi puf yumusak degil. Neden acaba biliyormusunuz? Tesekkurler..Bu arada ben Nesim :-)
Merhaba Nesim, ben de pide yapmada usta degilim gerci ama bu verdigim tarifi uygulayinca yumusacik oluyor pideler. Bu tarifi denedikten sonra hala sert pide elde ediyorsan, haber ver ona gore dusuneyim hangi malzeme/yontemde farklilik var. Bu blogu artik yenilemiyorum. Ama bana eazmarch {AT} yahoo.com.au adresinden direk yazabilirsin tabii ki. Melbourne'a hosgeldin.
Bu pide tarifini bugun denedim, ic olarak "blue cheese" yani kuflu peynir ve kavrulmus kiyma kullandim (ayri pideler), hamuru ekmek makinesinde yaptim. Nerdeyse parmaklarimizi da birlikte yiyecekdik, cok guzel oldular (5 kucuk pide cikdi). Hemen tarif defterime girdi. Cok tesekkurler.
Afiyet olsun. Hamuru ekmek makinesinde yapmak cok ilgimi cekti. Ben ekmek makinesini surekli kullanirim, ama bu hamuru denemek hic aklima gelmemisti. Malzemeyi aynen verdigim miktarlarda mi kullandiniz?
denigcem
Yorum Gönder