22 Mart 2007

Kuru Börülce Piyazı



Annem Aralik ayi sonunda beni ziyarete geldiginde, bizim eve yakin bir Pakistan bakkalindaki bakliyat cesitlerini inceliyorduk ki annem benim black-eyed bean olarak bildigim kara gozlu nesnelere heyecanla atilip, bunlar kuru borulce demez mi? Ben borulcenin sadece tazesini bildigimden gorup gorup de satin almadigim bu kara gozlu bakliyat cesitini sepete ativerdim. Annem dedi ki piyazi cok guzel olur. Ben kuru borulceleri geceden suda islatip, ertesi gun hasladim (nohuttan daha kisa surede pisti). Bir kismini, internetten buldugum bir meze tarifi icin kullandim. Kalanini ufak kaplarda buzluga attim. Ara sira cikarip, annemin piyaz onerisi uzerine salata malzemesi olarak kullaniyorum. Bu da kuru borulce piyaz tarifi.

Bu arada tesaduf bu ki gecen hafta televizyonda seyrettigim bir yemek programinda snake bean denilen bir cesit taze fasulyenin de aslinda taze borulce oldugunu kesfettim. Daha dogrusu jeton dustu, yemek pisiren sef, bu snake bean'lerin tohumlari kurutulunca black eyed bean olur dediginde... demek ki dedim taze borulce yillardir burnumun dibindeymis, ben anlamamisim. Anlamamam normal tabii, cunku Istanbul'dayken yemekleri hep annem yapardi.

1 bardak haslanmis kuru borulce
2 domates
1 kucuk kirmizi sogan
1 yesil biber
1/4 bardak maydanoz, dogranmis
1 tatli kasigi kuru nane
tuz ve karabiber
yarim limonun suyu
1/4 bardak sizma zeytinyagi
1/4 bardak sirke (varsa balsamik)

Sebzeleri dograyin. Fasulye ve maydanozla karistirin. Kuru nane, tuz ve biber ekleyin. Bir bardakta karistirilmis limon suyu, zeytinyagi ve sirkeyi salataya ekleyin, hafifce karistirip, servis edin.

2 yorum:

Sibel dedi ki...

Çok güzel olur bu piyaz, ben de çok severim. Her tür bakliyatın piyazına bayılırım zaten! Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

Ablamı ziyarete gelmiştim (Akçakoca'dan Ayvalık'a)o da benim için börülce haşlamış, senin tarifini hatırlattı hemen tekrar baktık, şu anda limon sıkıyor:) eminim nefis olacak, teşekkürler, Fatma